Realizovali projekt zamestnanosti osôb so zdravotným postihnutím

30.04.2005 Celý región

Dovedna 40 evidovaných uchádzačov o zamestnanie so zdravotným postihnutím z Prešova a okolia bolo k 27. aprílu v priamej starostlivosti Agentúry podporovanéh...
Dovedna 40 evidovaných uchádzačov o zamestnanie so zdravotným postihnutím z Prešova a okolia bolo k 27. aprílu v priamej starostlivosti Agentúry podporovaného zamestnávania (APZ), n. o. vo Vranove nad Topľou.

Išlo o účastníkov projektu Podpora, pomoc, opätovné zamestnanie prostredníctvom pracovného asistenta, ktorý 28. apríla po ročnej realizácii vyhodnotili na prezentácii aj pred novinármi v Prešove.
APZ na naplnenie cieľov projektu získala finančné prostriedky z Európskej únie, Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny a Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR prostredníctvom Grantovej schémy rozvoja ľudských zdrojov Flexibilita trhu práce.
Podľa riaditeľa APZ a projektového manažéra Ľuboša Sopoligu sa v rámci projektu podarilo umiestniť v práci jeho 25 účastníkov ako manipulačných a stavebných robotníkov, predavačky, na obsluhu pračky. Sprostredkovali aj 17 pracovných miest, na ktoré nemali vhodného účastníka projektu. Mužov bolo 22 a najpočetnejšiu skupinu podľa druhu postihnutia tvorili účastníci s telesným handicapom 11.
Hlavným cieľom projektu bola podpora zamestnateľnosti osôb so zdravotným postihnutím pri ich uplatnení na trhu práce, integrovať ich do pracovného, teda aj spoločenského prostredia, identifikovať a odstraňovať prekážky, ktoré bránia vstupu na trh práce. V rámci projektu poskytovala APZ špecifické individuálne poradenstvo pre občanov s postihom aj zamestnávateľov.
Na začiatku projektu pozvali 204 evidovaných nezamestnaných, z nich sa zúčastnilo 133, prejavilo záujem 85 a vstupným informačným pohovorom prešlo 73 evidovaných nezamestnaných občanov so zdravotným postihnutím. V rámci mapovania možnosti umiestnenia klientov kontaktovali 374 zamestnávateľov a prebehlo s nimi 516 konzultácií.
APZ je neziskovou organizáciou založenou v roku 2001. Získala know-how ohľadom podporovaného zamestnávania v rámci projektu Phare twinningovej zmluvy a má skúseností s riadením projektov z rôznych zdrojov napr. EU, USA, SR. Poskytuje služby pri integrácií občanov so zdravotným postihnutím a dlhodobo nezamestnaným do pracovného prostredia. Partnerom projektu bola Základná škola internátna pre sluchovo postihnutých v Prešove.
(jj)
 

Vyberte región